‹ Torna a: Estudis Literaris

El carnaval a Mallorca

El carnaval a Mallorca

Palma: R. i J. J. de Olañeta, Editor (La Foradada, 14), 1995
ISBN 84-7651-228-7
L’autora, estudiosa de la cultura popular tradicional, ha volgut en aquesta obra, endinsar-se pels viaranys dels records dels homes i les dones de la nostra terra i rescatar de l’oblit tot un conjunt de ritus, tradicions i creences que omplen el calendari festiu mallorquí des de nadal fins a la Quaresma. Els testimonis dels padrins, les cròniques de publicacions satíriques d’abans de la guerra i la documentació dels arxius d’institucions públiques i de societats recreatives han estat les fonts que han permès reconstruir les fites d’una festa que el poder sovint ha volgut silenciar o controlar.
A la primera part d’aquesta obra es fa una revisió del concepte de Carnaval, les teories sobre el seu origen i la simbologia dels elements que el conformen. La segona part és una acurada descripció del costumari carnavalesc mallorquí: e calendari festiu, les activitats populars pròpies d’aquests dies, les mascarades, els balls i les rues, els menjars tradicionals, el contrast entre Carnaval i Quaresma, les prohibicions, etc. La inversió, la sàtira i la crítica que senyoregen les festes dels Darrers Dies prenen, a cada contrada, una fesomia pròpia.
Pàgines que evoquen i descriuen una forma peculiar de viure la festa, una manera d’entendre el món i les relacions entre la gent, un Carnaval que avui ha desaparegut sota la uniformització social. Pàgines que ens ajuden a recuperar la nostra història, la memòria col·lectiva, una llenca del passat que ens convida a dibuixar el futur (informació de la contraportada).