‹ Torna a: Llibres de creació i de recreació

La filla del carboneret

La filla del carboneret

Aquesta és una rondalla humana de caràcter novel·lesc i de to faceciós de l’aplec de Rondalles Mallorquines d’en Jordi des Racó (volum I). Ens conta les proves d’enginy que posa un rei a una bella carbonereta per tal de saber si és prou llesta com per arribar a ser reina. Ella, hàbilment, respon a cada prova amb un altra prova que sovint deixa el rei ben embullat. Es casen, però el rei -que es malfia de tenir una dona tan espavilada-, posa una condició. Si el pacte es trenca caldrà que l’al·lota torni a la barraca del seu pare. Un cop casats, ella fa els seus comptes i, hàbilment, aconsegueix obtenir allò que vol.

És una de les rondalles més divertides i sorprenents de l’aplec, capaç de mantenir la intriga i l’emoció fins el final. Na Catalineta, filla del carboneret és, sens dubte, una de les heroïnes més eixerides del nostre rondallari, un veritable model a seguir per la seva intel·ligència, gràcia i savoir faire.

L’adaptació que presentam intenta mantenir l’esperit burlesc i la frescor del text original, sense treure ni un polsim de la vivacitat que el caracteritza. Les magnífiques il·lustracions d’Irene Bordoy, que revelen un acurat i excel·lent treball de documentació, ens transporten per una estona al país imaginari de l’això era era i no era i ens fan sentir capaços de trobar-lo ben a prop, just en voltar la cantonada.